Το ασβέστιο στη διατροφή μας!
Οι φυσιολογικές λειτουργίες του ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας στην επιβίωση του οργανισμού ώστε αν και όποτε χρειαστεί το σώμα θα μεταφέρει το Ca από τα οστά για να διατηρήσει τα κανονικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι ανεπαρκής. Κατά συνέπεια, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού. Επίσης, η Βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου (ψάρια,αυγά) και είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, δίνει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό. Σε χώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια και δεν λαμβάνεται αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου για τις ανάγκες του οργανισμού.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, συνήθως είναι αποτέλεσμα της μη σωστής λειτουργίας του παραθυρεοειδούς αδένα και οφείλεται σπάνια στη χαμηλή διατροφική πρόσληψη ασβεστίου δεδομένου ότι ο σκελετός παρέχει ένα μεγάλο απόθεμα ασβεστίου για τη διατήρηση των κανονικών επιπέδων αίματος. Άλλες αιτίες των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου του αίματος περιλαμβάνουν τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την έλλειψη βιταμίνης D και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα που εμφανίζονται κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρού αλκοολισμού. Μια χρόνια χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου στα αναπτυσσόμενα άτομα (έφηβους) μπορεί να αποτρέψει την επίτευξη της βέλτιστης μέγιστης οστικής μάζας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
Η πρόσληψη ασβεστίου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι προτεινόμενες προσλήψεις ανάλογα με την ηλικία.
ΗΛΙΚΙΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ(mg) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D (IU)
3-8 800 200
9-17 1300 200
18-50 1000 400
51-70 1200 400
>70 1200 600
Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, Washington DC, National Academy Press, 2001
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Ca
• Να υπάρχει όξινο περιβάλλον στο στομάχι
• Το ασβέστιο ο φώσφορος να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στον οργανισμό
• Επάρκεια της βιταμίνης D
• Αυξημένη πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
• Σωστή λειτουργία της παραθυρεοειδούς ορμόνης
• Λακτόζη
• Γλυκόζη
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
• Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
• Μεγάλη ηλικία
• Οι ταννίνες στο τσάι
• Εμμηνόπαυση
• Έλλειψη βιταμίνης D
• Συνθήκες που προκαλούν διάρροια
• Η υπερβολική πρόσληψη φωσφόρου ή μαγνησίου σε συνδυασμό με ασβέστιο
• Οξαλικό οξύ και η μη απορρόφηση των λιπαρών οξέων: δεσμεύουν το ασβέστιο
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Ενώ οι χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν στην ανεπάρκεια και σε ανεπιθύμητες συνθήκες υγείας, οι υπερβολικά υψηλές προσλήψεις ασβεστίου μπορούν επίσης να έχουν δυσμενή αποτελέσματα. Οι δυσμενείς καταστάσεις που συνδέονται με τις υψηλές προσλήψεις ασβεστίου είναι η υπέρ-ασβεστίωση (ανυψωμένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα),η εξασθενισμένη λειτουργία νεφρών και η μείωση της απορρόφησης άλλων μεταλλικών στοιχείων. Η υπέρ-ασβεστίωση μπορεί επίσης να προκύψει από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D, όπως από την κατάχρηση συμπληρωμάτων σε επίπεδα 50.000 IU ή υψηλότερα. Εντούτοις, η υπέρ-ασβεστίωση από τη διατροφή και τα συμπληρώματα είναι πολύ σπάνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις υπέρ-ασβεστίωσης εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του καρκίνου - ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Μια άλλη ανησυχία με τις υψηλές προσλήψεις ασβεστίου είναι η πιθανότητα το ασβέστιο να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και φωσφόρου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Τρόφιμο Ποσότητα (g) Περιεκτικότητα σε Ca(mg)
Τυρί, ροκφόρ 1 ½ oz (45) 630
Τυρί, παρμεζάνα 1 ½ oz (45) 542
Γιαούρτι 0%, απλό 1 φλιτζάνι (240) 452
Γιαούρτι 2%, απλό 1 φλιτζάνι (240) 416
Γάλα 0% 1 φλιτζάνι (240) 302
Γάλα 2% 1 φλιτζάνι (240) 297
Γάλα πλήρες 1 φλιτζάνι (240) 291
Σαρδέλες με κόκαλο 2 oz (60) 217
Αμύγδαλα ½ φλιτζάνι (60) 94
Σπανάκι, κατεψυγμένο μαγειρεμένο ½ φλιτζάνι (130) 90
Ψωμί, ολικής άλεσης 1 φέτα (30) 20
( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :
Από τον Dr. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Δ., ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ & ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Α., ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ