Τα 10 μεγαλύτερα λάθη στο αδυνάτισμα
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσετε βάρος και ξαφνικά ενώ έχετε ξεκινήσει την προσπάθειά σας,
αρχίζουν να τριγυρίζουν στο μυαλό σας ερωτήσεις του τύπου «κι αν δεν»: Κι αν δεν χάσω όλο το βάρος που θέλω; Κι αν δεν φάω ποτέ ξανά παγωτό; Κι αν δεν έχω τα ίδια αποτελέσματα με τη φίλη μου που αδυνάτισε; Κι αν ξαναπάρω τα χαμένα κιλά;
Προτού αρχίσετε την προσπάθεια για αδυνάτισμα αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν αποτυχημένο. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε δίαιτα για 1-2 εβδομάδες για να δείτε τι θα συμβεί. Και όταν αρχίσετε να νοιώθετε ότι τελικά δεν θα λειτουργήσει η δίαιτα, σταματάτε και περιμένετε μέχρι την επόμενη «θαυματουργή» δίαιτα που θα δείτε κάπου.
αρχίζουν να τριγυρίζουν στο μυαλό σας ερωτήσεις του τύπου «κι αν δεν»: Κι αν δεν χάσω όλο το βάρος που θέλω; Κι αν δεν φάω ποτέ ξανά παγωτό; Κι αν δεν έχω τα ίδια αποτελέσματα με τη φίλη μου που αδυνάτισε; Κι αν ξαναπάρω τα χαμένα κιλά;
Προτού αρχίσετε την προσπάθεια για αδυνάτισμα αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν αποτυχημένο. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε δίαιτα για 1-2 εβδομάδες για να δείτε τι θα συμβεί. Και όταν αρχίσετε να νοιώθετε ότι τελικά δεν θα λειτουργήσει η δίαιτα, σταματάτε και περιμένετε μέχρι την επόμενη «θαυματουργή» δίαιτα που θα δείτε κάπου.
Παρακάτω ακολουθούν τα 10 μεγαλύτερα λάθη που συνήθως γίνονται στην προσπάθεια για αδυνάτισμα.
1. Εάν πείτε ότι θα χάσετε 25 κιλά, θα τα χάσετε! Θα αναρωτηθείτε ποιο το νόημα της δίαιτας εάν δεν βάλετε σαν στόχο κάποιο συγκεκριμένο αριθμό κιλών; Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι καθώς περνάνε τα χρόνια, ο οργανισμός αντιδρά στην άσκηση και στη μείωση πρόσληψης θερμίδων με διαφορετικούς τρόπους. Με λίγα λόγια όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο δύσκολη είναι η προσπάθεια για απώλεια βάρους. Χάνοντας μυική μάζα και αλλάζοντας τον τρόπο ζωής ο μεταβολισμός αλλάζει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να θέσετε ως στόχο την αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας και να προσέχετε τη διατροφή σας. Αυτός είναι ένας υλοποιήσιμος και ρεαλιστικός στόχος.
2. Η δίαιτα είναι στέρηση! Γενικά, η δίαιτα λειτουργεί σαν εφαλτήριο στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να μάθετε να τρώτε σωστά και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ισορροπημένη διατροφή. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν τη δίαιτα σαν την τελευταία ευκαιρία για απώλεια βάρους και για το λόγο αυτό αποκλείουν από το διατροφολόγιό τους όλα τα «ευχάριστα» φαγητά. Εγγυημένα, εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος πρέπει να αποφεύγετε την πολλή ζάχαρη και τα μη-υγιεινά φαγητά. Όμως μια στο τόσο μπορείτε να κάνετε μια παρασπονδία.
3. Θα μοιάζατε με στάρ του σινεμά! Το σώμα σας είναι μοναδικό, και το πώς αντιδρά στην άσκηση, στο στρές, στην αγάπη ή στην ευτυχία είναι διαφορετικό. Πρέπει να σέβεστε το σώμα σας, τις δυνάμεις σας και τις αδυναμίες σας και να βασίζεστε στα δυνατά σας σημεία. Οι φίλοι σας, οι συγγενείς σας ή ο γείτονας σας μπορεί να έχασαν αρκετά κιλά, αλλά ο σωματότυπός τους διαφέρει από το δικό σας. Σίγουρα μπορείτε να ρωτήσετε τι έκαναν για να πετύχουν το στόχο τους αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρείτε εσείς αυτό που θα σας βοηθήσει και αυτό που ταιριάζει σε εσάς ώστε να πετύχετε το στόχο σας.
4. Μόλις τελειώσετε με τη δίαιτα μπορείτε να γυρίσετε στις παλιές διατροφικές σας συνήθειες! Συχνά, οι άνθρωποι βλέπουν τη δίαιτα με σημείο έναρξης και σημείο λήξης. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιείτε τη δίαιτα για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είτε ελαττώνοντας τη ζάχαρη, είτε μειώνοντας τις καταναλισκόμενες ημερήσιες θερμίδες, είτε αυξάνοντας την κατανάλωση νερού. Η προσπάθειά σας θα πρέπει να είναι η απώλεια των κακών συνηθειών σας. Όταν ξεκινήσετε μια δίαιτα θα πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής σας οπότε φροντίστε να είναι λογικά και υλοποιήσιμα. Εάν κάποια πράγματα δεν είναι εύκολο να τα εντάξετε στην προσωπική σας ζωή, αφήστε τα και εντάξτε αυτά που λειτουργούν καλύτερα.
5. Χρειάζεστε κάποιον να σας πεί τι θα τρώτε! Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε. Όμως, λόγω της πληθώρας των πληροφοριών που υπάρχουν, πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση σχετικά με το ποια φαγητά είναι καλά και ποια όχι. Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τη διατροφή για χάσιμο βάρους και τη διατροφή για την προάσπιση της υγείας. Εάν τρώτε σωστά και είστε δραστήριοι, συνήθως το βάρος σας θα είναι εκεί που πρέπει να είναι. Μπορεί να μην πετύχετε γρήγορη απώλεια βάρους αλλά σίγουρα μακροχρόνια θα πετύχετε το στόχο σας και πάνω από όλα θα δώσετε στον οργανισμό σας ό,τι χρειάζεται ώστε να είναι υγιής. Γνωρίζετε ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άρα ξέρετε τι πρέπει να τρώτε. Να έχετε αυτοπεποίθηση και να ξέρετε ότι έχετε ότι χρειάζεται προκειμένου να κάνετε τις σωστές αλλαγές.
6.Εάν γυμνάζεστε 1-2 ώρες την ημέρα, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε! Η αλήθεια είναι ότι απλά και μόνο με γυμναστική δεν είναι δυνατόν να πετύχετε απώλεια βάρους και να τη διατηρήσετε μακροχρόνια. Η άσκηση θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με όλα τα παρακάτω: περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καρδιοαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Βρείτε ένα από τα εκατοντάδες πλεονεκτήματα που σας ενδιαφέρουν και ξεκινήστε να ασκείστε. Το να ασκήστε απλά για να ελέγχετε το βάρος σας, δεν είναι αρκετό για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους.
7. Δεν έχετε χρόνο για άσκηση και για το λόγο αυτό μειώνετε τις καταναλισκόμενες θερμίδες! Και πάλι θα πρέπει να εστιάσετε στην υγεία. Μην παίρνετε αποφάσεις να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας απλά και μόνο για να αδυνατίσετε! Πρέπει να ανακαλύψετε αρκετά πολύτιμα κίνητρα για εσάς που θα σας κάνουν να ασκηθείτε και να τρώτε σωστά για πολλούς λόγους. Πόσες θερμίδες διατίθεστε να «κόψετε» και με ποιο κόστος; Εάν μπορείτε να ασκείστε και να τρώτε υγιεινά κατά το 80% του χρόνου, τότε θα έχετε 20% περιθώριο για λάθος. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασκούνται και δεν τρώνε σωστά επί καθημερινής βάσεως, ακόμα και αυτοί που είναι αφοσιωμένοι σε αυτό. Οι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιο που και μερικές φορές δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση και άλλες φορές θα χρειαστεί να φάτε εκτός σπιτιού. Αν όμως αυτό συμβαίνει στο 20% του χρόνου, οι πιθανότητες είναι αρκετά καλές ώστε να διατηρήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
8. Οι σημειώσεις δεν κάνουν τη διαφορά! Κι όμως την κάνουν. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να φάτε κάτι και μετά να πείτε «ήταν λίγο, δεν μετράει»; Εάν σημειώνετε αυτά που τρώτε θα εντοπίσετε που έχετε αδυναμίες. Και όταν εντοπίσετε αυτές τις αδυναμίες, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε βήματα για να τις αλλάξετε, μια μια. Αυτό είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια επιτυχία - μικρά βήματα, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
9. Είστε κακοί! Το να καταναλώσετε ένα μη-υγιεινό φαγητό δεν είναι κακό. Όσο αντιμετωπίζετε τις επιλογές σας ως καλές και κακές, θα προσπαθείτε πάντα να αλλάξετε. Όταν κάνουμε επιλογές για το φαγητό ή την άσκηση πιο συχνά, τότε προσπαθούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Μερικές φορές το άγχος, οι ρυθμοί και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές σας. Το να μην μπορείτε να κάνετε μερικές φορές υγιεινές επιλογές δεν είναι κακό. Όλοι οι άνθρωποι περνάνε κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Απλά προσπαθήστε να κάνετε ότι είναι δυνατόν. Σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας κακό. Μάθετε από τα λάθη σας και προσπαθήστε να τα αποφύγετε την επόμενη φορά.
10. Αποφάσεις για τη μια νέα αρχή! Σταματήστε να θεωρείτε τη νέα εβδομάδα («από Δευτέρα») ως μια νέα αρχή προσπάθειας άσκησης και απώλειας βάρους. Γιατί; Γιατί αυτή την αρχή θα τη μεταφέρετε συνεχώς για την επόμενη μέρα. Δεν είναι σωστό να νομίζετε ότι το κλειδί στην επιτυχία είναι το να περιμένετε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε μια νέα αρχή. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ξαναπεί στον εαυτό σας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσετε να αδυνατίσετε και να ασκείστε. Αρχίστε να κάνετε μικρά βήματα αλλαγής προς την υγιεινή ζωή. Αρχίστε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα επιφέρουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας. Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε τις αποφάσεις για αλλαγές στη ζωής σας και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιες αλλαγές είναι λογικές και ποιες όχι.
( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :
Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDNΚλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet