Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Βρώμη και Β- γλυκάνες: Πολύτιμοι σύμμαχοι υγείας

Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες, όροι όπως αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά, αποτελούσαν «άγνωστες» λέξεις για τον περισσότερο κόσμο, που αρκούνταν στο να διαβάσει τι είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και οι υδατάνθρακες.

Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας, έφερε στο προσκήνιο τα συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά και παράλληλα ανέδειξε άλλα

, με σημαντική βιολογική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα εξ αυτών, αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία φυτικών ινών, οι β-γλυκάνες.

 

Οι β-γλυκάνες είναι φυτικές ίνες που βρίσκονται κυρίως στο φλοιό των δημητριακών, με τη βρώμη να αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αυτών των ινών.

Υπάρχουν δυο είδη β-γλυκανών στις νιφάδες βρώμης : Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές

 

Οι β-γλυκάνες συνεισφέρουν αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης, διαμέσου 3 μηχανισμών :

·       Μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και των χολικών οξέων από το έντερο

·       «Κατευθύνουν» το συκώτι να παράγει χολικά οξέα αντί χοληστερόλης

·       Συμβάλλουν στη δημιουργία ευεργετικών λιπαρών οξέων στο έντερο, τα οποία εν μέρει, αναστέλλουν τη παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ.

Οι β-γλυκάνες διαδραματίζουν επίσης ευεργετικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά πλαίσια.

Πέρα όμως από τη θετική δράση στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, οι β-γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη ενισχύουν μέγιστα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προάγοντας τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας, έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων.

Εδώ και χρόνια, ανοσολόγοι του Πανεπιστημίου του Louisville, έχουν ανακαλύψει υποδοχέα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού, ο οποίος αναγνωρίζει τις β-γλυκάνες, πιστοποιώντας έτσι τη βιολογική τους δράση στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η πραγματικά μοναδική επιρροή των β-γλυκανών στο ανοσοποιητικό σύστημα, έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ερευνητών, προς την αξιοποίηση αυτών των ινών, ως μέσο προφύλαξης ακόμα και έναντι των δυσμενέστατων παρενεργειών της χημειοθεραπείας και των ακτινοβολιών.

Ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση με φαρμακευτικά σκευάσματα που προτείνονται για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τελικά υπερδιεγείρουν την άμυνα μας, οι β-γλυκάνες από φυσικές πηγές όπως η βρώμη, προάγουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, χωρίς να το υπερδραστηριοποιούν και συνεπώς ενδείκνυνται ακόμα και για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλεργίες.

Μήπως ήρθε η ώρα να λάβουν περίοπτη θέση στο διαιτολόγιο σας οι νιφάδες βρώμης ?

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.quakeroats.gr

 

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!