Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Κουάκερ - Νιφάδες Βρώμης: Το κλειδί στη διαχείριση του Σωματικού Βάρους

Παγκοσμίως, περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται σήμερα παχύσαρκοι (δηλ. με Δείκτη Μάζας Σώματος ≥ 30), ενώ ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων (δηλ. με Δείκτη Μάζας Σώματος 25 – 29,9) ξεπερνά το 1 δις!!

Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στην Ελλάδα αγγίζει το 26% στους ενήλικες άνδρες (20 – 70 ετών) και το 18,2% στις ενήλικες γυναίκες (20 – 70 ετών).


Για το υπερβάλλον σωματικό βάρος, η συχνότητα εμφάνισης φτάνει το 41,1% για τους ενήλικες άνδρες και το 29,9% για τις ενήλικες γυναίκες.

 

Κακές διατροφικές συνήθειες, μείωση φυσικής δραστηριότητας και κληρονομικότητα στοιχειοθετούν τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας.
Ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι η επίτευξη ικανοποιητικού κορεσμού, μέσα από τρόφιμα που δεν «επιβαρύνουν» τη σιλουέτα μας. 
Mελέτες στο παρελθόν, εξέτασαν τις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων στο αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του κορεσμού.
Γενικώς, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που εμπεριέχουν και πρωτεΐνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού, σε αντίθεση με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή/και σάκχαρα.
Μια πρωτοποριακή έρευνα Αυστραλών επιστημόνων μελέτησε 38 είδη τροφίμων ως προς την ιδιότητά τους να ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού.

Από την μελέτη φάνηκε πως συγκρίνοντας ποσότητες που αντιστοιχούν σε ίσες θερμίδες, οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) με πλήρες γάλα, ήταν 1,8 φορές πιο χορταστικές από δημητριακά καλαμποκιού με πλήρες γάλα, 3 φορές πιο χορταστικές από την μαύρη σοκολάτα ή το ντόνατ και 4 φορές πιο χορταστικές από το κρουασάν βουτύρου.
Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο πλούσιο περιεχόμενο της βρώμης σε φυτικές ίνες και σε πρωτείνες (η περιεκτικότητα της βρώμης σε πρωτείνες είναι υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα δημητριακά της Μεσογειακής Διατροφής) είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε τις μοναδικές επιπτώσεις της, στην ικανοποίηση της όρεξης και στον κορεσμό.
Είναι λοιπόν προφανές, πως στη προσπάθεια εφαρμογής ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής το οποίο σταδιακά μπορεί να συνεισφέρει στη επίτευξη επιθυμητού σωματικού βάρους, οι νιφάδες βρώμης προσφέροντας κορεσμό και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι σε θέση να διαδραματίσουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.quakeroats.gr

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!