Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Διατροφικές συστάσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες

 

Η σημασία της διατροφής στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι πολυδιάστατη και στοχεύει στην πρόληψη από χρόνιες παθήσεις, την αντιμετώπιση και την ύφεση συμπτωμάτων, καθώς και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Τα παιδιά παρουσιάζουν διατροφικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά λόγω κακής επιλογής τροφής, ελλειπής ενημέρωσης για σωστή διατροφή αλλά και απομιμητισμό των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών των γονέων τους. Η διατροφή ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι παρόμοιες με αυτές του γενικού πληθυσμού και βασίζονται στην διατροφική πυραμίδα .
Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν εμφανώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νευρολογικές ανωμαλίες (μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένους μηχανισμούς ομιλίας,), που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις θρεπτικές απαιτήσεις και στην ικανότητα πρόσληψης τροφής. Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος χρόνιου υποσιτισμού αλλά και εμφάνισης υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας


Οι πιο συνηθισμένες διατροφικές ελλείψεις παρατηρούνται:


•    Στη χαμηλή πρόσληψη βιταμινών C, A και D .
•    Χαμηλή πρόσληψη σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Συστατικά και τρόφιμα που φαίνεται οτι επηρεάζουν θετικά την συμπεριφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι:

•    η βιταμίνη Β6, Β12, C, το ασβέστιο,το μαγνήσιο, το φολικό οξύ, τα οποία βοηθούν κυρίως την συμπεριφορά των αυτιστικών παιδιών
•    η κατανάλωση βασικών μονοσακχαριτών βελτιώνει την συμπεριφορά υπερκινητικών παιδιών.
•    Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες βοηθούν παιδιά με συνδρομο Down.
•    Τέλος, η χορήγηση βασιλικού πολτού σε παιδιά με σύνδρομο Down, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διανοητικής τους ανάπτυξης.

Συστατικά και τρόφιμα που φαίνεται οτι επηρεάζουν αρνητικά την συμπεριφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι:

•    Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά(αμύγδαλα, μήλα, βερίκοκα, βατόμουρα ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, ντομάτες, κτλ) θα πρέπει να καταναλώνονται αραιά από υπερκινητικά παιδιά.
•     Η λευκή ζάχαρη και η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου
επίσης επηρεάζει αρνητικά την υπερκινητικότητα των παιδιών.
•    Η γλουτένη και τα τρόφιμα που περιέχουν καζεϊνη επιδρούν αρνητικά στην λεκτική επικοινωνία των αυτιστικών παιδιών.


Η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Η τροφή συνδέεται με την αγάπη, τη χαρά, την ανταμοιβή, την δημιουργικότητα, τη διάθεση για εξερεύνηση και άλλα συναισθήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ψυχική υγεία.

 

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!