Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Γνωρίστε τα θρεπτικά συστατικά

Στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τη διατροφή τους. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως όλα τα διατροφικά - θρεπτικά συστατικά ακόμα και τα λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.




Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χωριστούν σε 6 κατηγορίες:

. υδατάνθρακες
. πρωτεΐνες
. λιπαρά
. βιταμίνες
. μέταλλα
. νερό



Γιατί τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα

Οι υδατάνθρακες χρειάζονται για ενέργεια, αλλά μόνο μια ορισμένη ποσότητα μπορεί να χρησιμοποιείται. Η ποσότητα που περισσεύει, αποθηκεύεται από τον οργανισμό για μελλοντική χρήση. Οι συνολικοί υδατάνθρακες δημιουργούνται από απλά σάκχαρα, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι γνωστοί και ως σάκχαρα. Κάποιες πηγές απλών υδατανθράκων είναι η ζάχαρη και τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα είδη ζαχαροπλαστικής. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν «άδειες» θερμίδες δηλαδή θερμίδες που δεν παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μην καταναλώνονται συχνά.
. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν όλα τα σύνθετα αμυλούχα και τις φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στα σιτηρά, στα δημητριακά, στο ψωμί, στα φρούτα και στα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς και τα φασόλια. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν αρκετά απαραίτητα διατροφικά συστατικά και είναι οι καλύτερες πηγές ενέργειας του οργανισμού. Είναι χαμηλοί σε περιεκτικότητα λίπους και θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά.
Τα λιπαρά, όπως οι υδατάνθρακες, χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για ενέργεια και είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών( Βιταμίνη Α,D,E,K). Παρόλο που μια ποσότητα λιπαρών είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και άλλα νοσήματα. Τα λιπαρά στη διατροφή μπορει να είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Παράδειγμα τροφών πλούσιες σε λιπαρά είναι η κρέμα γάλακτος, οι σάλτσες, το μπέικον, η μαργαρίνη το βούτυρο και οι ξηροί καρποί. Επίσης το κρέας και τα γαλακτοκομικά προιοντα περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών.
Οι πρωτεΐνες παρέχουν αμινοξέα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την δημιουργία, διατήρηση και επισκευή των κυττάρων και του μυϊκού ιστού, για την επούλωση τραυμάτων και για την υποστήριξη του πεπτικού συστήματος. Είναι πολύ απλό να λάβετε πρωτεΐνη από τις τροφές και πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τη διπλάσια και την τριπλάσια ποσότητα από την συνιστώμενη. Η υπερπρόσληψη πρωτεΐνης δεν βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος όπως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν αλλά αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Η υπερπρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αυγά και οι ξηροί καρποί. Επίσης μικρές ποσότητες πρωτεΐνης προσφέρουν το ψωμί, τα δημητριακά και τα λαχανικά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα για αρκετές απαραίτητες βιολογικές λειτουργίες. Όμως, κάποιες βιταμίνες μπορεί να είναι τοξικές όταν υπερκαταναλώνονται. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (RDA) για τις βιταμίνες και τα μέταλλα.
Πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά ο οργανισμός μετά το οξυγόνο χρειάζεται το νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό είναι η βάση για όλα τα υγρά του οργανισμού. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού και αρκετά προβλήματα στην υγεία.

Λαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

Όταν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, με μετριασμένη ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών, και φυσικά καταναλώνει νερό, τότε προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών επίσης συμβάλει στην πρόσληψη σημαντικής ποσότητας αντιοξειδωτικών (β-καροτίνη, βιταμίνη C και E), τα οποία βοηθάνε στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου, και φυτικών ινών (οι περισσότερες είναι σε μορφή υδατάνθρακα) που βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πιθανόν στην πρόληψη καρκίνου του εντέρου (colon cancer).
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες και μέταλλα, εκτός και αν αυτά προτείνονται από το γιατρό σας ή το διαιτολόγο σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή καθημερινά και να λαμβάνεται υπόψιν σας όλα τα διατροφικά - θρεπτικά συστατικά όταν πηγαίνετε για ψώνια.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet

 


 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!