Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Διατροφολογικές Συμβουλές για τον τυμπανισμό και τα αυξημένα εντερικά αέρια

 

 

Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για τον τυμπανισμό,την κατακράτηση υγρών και τη συσσώρευση εντερικών αερίων κατά τη διάρκεια των γευμάτων αλλά και μετά από αυτά.Αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου τη κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού ή συγκεκριμένων τροφών που οδηγούν σε παραγωγή αερίων, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, του καπνίσματος, και του άγχους. Αν πάσχετε από τυμπανισμό, κατακράτηση υγρών ή από αυξημένα εντερικά αέρια και τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα ή μακροχρόνια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αλλά αν τα συμπτώματα σας είναι πιο ήπια, μικρές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και την διατροφή μπορούν να σας απαλλάξουν από την δυσφορία.

Δοκιμάστε τις παρακάτω προτεινόμενες τακτικές:


• Αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, δοκιμάστε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα (ένα κάθε 2 ή 3 ώρες).
• Τρώτε αργά και μασάτε καλά το φαγητό. Αρχίστε να υοθετήτε την συνήθεια να αφήνετε στην άκρη το πιρούνι σας μετά από κάθε μπουκιά, την οποία και πρέπει να μασάτε τουλάχιστον 10 φορές. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε κάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ποσότητα αέρα που εισπνέετε κατά την διάρκεια του φαγητού και του ποτού.
• Αποφύγετε τις τσίχλες και το κάπνισμα αμέσως μετά τα γεύματα. Ο αέρας που εισπνέετε όταν μασάτε τσίχλες ή όταν καπνίζετε συμβάλει στον τυμπανισμό και τα αυξημένα εντερικά αέρια.
• Επιλέξτε τροφές που είναι εύκολο να χωνεφθούν, όπως ζελέ, άγλυκες κρέμες, και γιαούρτια. Αποφύγετε τροφές που είναι πιθανό να προκαλέσουν αυξημένα εντερικά αέρια, όπως τα σπαράγγια, τα φασόλια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι, τα κρεμμύδια, και οι πράσινες πιπεριές. Επίσης αποφύγετε να πίνετε γάλα και όλα τα ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά.
• Εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ύπαρξη εντερικών αερίων, δοκιμάστε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών: καταναλώστε πολλά φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε τη ποσότητα του νερού που πίνετε σε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα. Οι φυτικές ίνες από τους ολικής άλεσης τρόφιμα απορροφούν αρκετό νερό από το στομάχι και το έντερο.
Σημείωση: Παρόλο που τα φασόλια και ορισμένα λαχανικά (όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το λάχανο και τα κρεμμύδια) είναι καλές πηγές φυτικών ινών, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αέρια παρά να τα μειώσουν.
• Πίνετε υγρά μία ώρα πριν ή μετά τα γεύματα, και όχι κατά την διάρκεια.
• Να φοράτε άνετα ρούχα, και ιδίως αυτά που είναι χαλαρά γύρω από τη μέση.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet


 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!