Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Η Ελλάδα χώρα παχυσάρκων;

Η Ελλάδα χώρα παχυσάρκων;
Στην Ελλάδα 35% των κατοίκων είναι υπέρβαροι και 11% είναι παχύσαρκοι. Τα ποσοστά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 30% και 10% αντίστοιχα.


«Λίγοι» λόγοι για να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα
Αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αδυναμία τεκνοποίησης, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, πνευμονική υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, φλεβική ανεπάρκεια, κιρσοί κάτω άκρων, φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή, μη φυσιολογικές σπιρομετρικές δοκιμασίες, άπνοια στον ύπνο, σύνδρομο υποαερισμού, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεων κάτω άκρων, ουρική αρθρίτις, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χολολιθίαση, παγκρεατίτις, λιπώδης διήθηση ήπατος, μη αλκοολική στεατοηπατίτις, καρκίνος παχέος εντέρου, προστάτου, μαστού, μήτρας, χοληδόχου κύστεως...
...όλες αυτές οι παθήσεις και ακόμα περισσότερες σχετίζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με την παχυσαρκία
Ποιο βάρος είναι φυσιολογικό;
Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος με το οποίο ο άνθρωπος στατιστικά έχει τους μικρότερους κινδύνους για να νοσήσει από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό (βλ. παραπάνω). Έτσι καθορίσθηκε παγκοσμίως, ο Δείκτης Μάζας Σώματος - ΔΜΣ (ΒΜΙ= Σωματικό Βάρος/ Ύψος2) βάσει του οποίου κατατάσσουμε την παχυσαρκία και τις διαβαθμίσεις της σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
BMI < 18,5 = Λιποβαρής
BMI 18,5-25 = Φυσιολογικός
BMI > 25 = Υπέρβαρος
BMI > 30 = Παχύσαρκος
BMI > 35 = Σοβαρή παχυσαρκία
BMI > 40 = Νοσογόνος παχυσαρκία
BMI > 50 = Υπερνοσογόνος παχυσαρκία

Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία έχει πλέον τεκμηριωθεί και επιστημονικά πως είναι νόσημα, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έχει μάλιστα ισχυρότατη κληρονομική και γενετική προδιάθεση. Πολλά γονίδια έχουν ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία που τεκμηριωμένα παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Ο κοινός νους βέβαια σχετίζει τον παχύσαρκο με τον μη εγκρατή, τον λαίμαργο και στο τέλος τέλος σαν κάποιο που του αξίζει ό,τι έπαθε.
Δεν είναι όμως έτσι.
Η σημερινή επιστημονική έρευνα καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό και κατά προέκταση την θεώρηση που πρέπει να έχουμε γύρω από αυτό το θέμα.
Η απομόνωση και η περιθωριοποίηση στην οποία καταδικάζουμε αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σε μεγάλο βάθμό συνεργικά με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να μπλέκουν σε έναν φαύλο κύκλο αυτοενοχοποίησης βρίσκοντας καταφύγιο στο φαγητό σαν μόνη εκτόνωση.

Πρέπει να αισθάνομαι τύψεις που είμαι παχύς-ια;


Ο παχύσαρκος πρέπει να πάψει να αυτοϊκτείρεται, να αναγνωρίσει την κατάσταση στο πραγματικό της μέγεθος και να αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες όπου και πρέπει να δίνεται το μεγάλο βάρος, με την υιοθέτηση των σωστών κανόνων διατροφής και της φυσικής άσκησης ως τρόπο ζωής.

Η πρόληψη αρκεί όμως να λύσει το πρόβλημα; Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Η επιστήμη της διατροφολογίας έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ήπιων μορφών παχυσαρκίας.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις της νοσογόνου ή της υπερνοσογόνου παχυσαρκίας;

Εδώ έρχεται να συμβάλει η βοήθεια της χειρουγικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ή όπως λέγεται της βαριατρικής χειρουργικής.

Γαστρικός δακτύλιος , sleeve γαστρεκτομή , γαστρική πτύχωση, γαστρικό by-pass , είναι ονόματα που μπαίνουν όλο και περισσότερο στην ζωή μας και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι επεμβάσεις αυτές έχουν σαν κύριο στόχο να περιορίσουν την χωρητικότητα του στομάχου ή να παρακάμψουν την κύρια πεπτική οδό ή και τα δυό με στόχο να περιορίσουν σημαντικά την πρόσληψη τροφής ή την απορρόφησή της.

Πόσο παχύς-ιά πρέπει να είμαι για να κάνω επέμβαση;


Είναι επεμβάσεις που κατά κύριο λόγο γίνονται λαπαροσκοπικά και απευθύνονται σε ανθρώπους με ΔΜΣ>35.

Τι αποτελέσματα έχει η επέμβαση;

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρυντικά και δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη συντηρητική μέθοδο αδυνατίσματος.Η απώλεια πλεονάζοντος σωματικού βάρους μπορεί να φτάσει μέχρι και 85% ανάλογα με την μέθοδο που θα επιλέξουμε.Πρέπει όμως να γίνει προσεκτική επιλογή των ασθενών που θα αντιμετωπισθούν με την κάθε μία επέμβαση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμούμε. 


Ποιος χειρουργός είναι κατάλληλος;

Η βαριατρική χειρουργική πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς, με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ο παχύσαρκος είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενούς υψηλού κινδύνου και πρέπει να λαμβάνονται ειδικές μέριμνες ώστε η κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις να γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Θα γίνω ευτυχισμένος μετά από μια τέτοια επέμβαση;

Η απόφαση για να υποβληθεί κάποιος σε βαριατρική επέμβαση είναι μια δύσκολη απόφαση, τόσο από την μεριά του ασθενούς όσο και από την πλευρά του χειρουργού.
Ουσιαστικά είναι μια απόφαση ζωής και πρέπει να λαμβάνεται μόνο για λόγους υγείας.
Το αισθητικό μέρος μιας τέτοιας επέμβασης βέβαια δεν είναι ποτέ μη υπολογίσιμο και στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές αυτό είναι το βασικό κίνητρο. Μαζί και όλες οι προσδοκίες που κουβαλάει ο ασθενής από μια τέτοια αλλαγή.
Από την εμπειρία μου όμως σαν χειρουργός βαριατρικής θα αναφέρω το εξής:
Η απώλεια του βάρους το μόνο που μπορεί να αποφέρει στον παχύσαρκο ασθενή είναι η βελτίωση της υγείας, της αυτοεκτίμησης και η απαλλαγή από πολλούς περιορισμούς που του θέτει η καθημερινότητα.
Η βαριατρική επέμβαση δεν μπορεί να κάνει κανέναν ευτυχισμένο. Γνωρίζω πάρα πολλούς δυστυχισμένους ανθρώπους με φυσιολογικό σωματικό βάρος και πάρα πολλούς παχύσαρκους που ζουν μια ολοκληρωμένη και υγιή συναισθηματική και κοινωνική ζωή.

Η βαριατρική χειρουργική δεν μπορεί να προσφέρει μαγικές υποσχέσεις. Σηκώνει τις άγκυρες για να μπορεί το «καράβι» μας να ανοιχτεί στο πέλαγο.
Δεν μας απαλλάσει όμως από τον κίνδυνο να βουλιάξουμε στην πρώτη φουρτούνα.

 


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, ISS/SIC, EAES
Ειδικός Χειρουργός
Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Βαριατρικής Χειρουργικής

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
URL: www.surgeon.gr

 

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!