Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Διαβήτης και άσκηση


Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει τα άτομα με διαβήτη να βελτιώσουν την αντίδραση του σώματός τους στην ινσουλίνη, να μειώσουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, την καλύτερη διαχείριση του βάρους τους και τη συνολική τους υγεία.Με τις απαραίτητες οδηγίες, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ασκηθούν με ασφάλεια. -Το κάθε πρόγραμμα εκγύμνασης πρέπει να βασίζεται στις προτιμήσεις, την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το συνολικό προφίλ της υγείας του κάθε ατόμου.


-Η συχνή παρακολούθηση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, βοηθάει το άτομο να αναγνωρίζει τις αντιδράσεις του στις φυσικές δραστηριότητες.


-Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την άσκηση στα άτομα που έχουν διαβήτη και παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για την καλύτερη διαχείρισή του. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια, αμέσως μετά ή ώρες μετά το πέρας της φυσικής δραστηριότητας.
Κατά τη διάρκεια μέτριας ή έντονης άσκησης είναι ωφέλιμο να προσθέτετε ένα ισοδύναμο αμυλούχου (15γρ υδατάνθρακα) κάθε 30-60 λεπτά άσκησης (ανάλογα με την ένταση).
Άσκηση μέτριας εντάσεως για λιγότερο από 30 λεπτά σπάνια απαιτεί κάποια πρόσθετη ρύθμιση στην πρόσληψη υδατάνθρακα ή ινσουλίνης. Παρόλ αυτά, κάποιο μικρό σνάκ θα ήταν ωφέλιμο να καταναλωθεί, αν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος είναι λιγότερα από 100mg/dl (Franz,2002).
Από 30 λεπτά έως 1 ώρα άσκησης προσθέστε 2 ισοδύναμα είτε από την ομάδα αμυλούχων ή από την ομάδα των φρούτων.
Για πάνω από 1 ώρα φυσικής δρστηριότητας προσθέστε 4 ισοδύναμα: 2 από την ομάδα αμυλούχων, 1 από την ομάδα των φρούτων και 1 απο την ομάδα γάλα-γιαούρτι.
-Είναι ωφέλιμο να καταναλώνετε κάποιο σνάκ από τις προαναφερθείσες ομάδες ισοδυνάμων μετά το πέρας της φυσικής δραστηριότητας.

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!