Διατροφή χαμηλής χοληστερόλης, χαμηλών κορεσμένων λιπαρών
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία μαλακή, σαν κερί, την οποία χρειάζεται το σώμα για καλή λειτουργία της υγείας και του μυαλού.Παρόλαυτά η μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται από το κορεσμένο λίπος, τα trans λίπη και τη χοληστερόλη στο φαγητό καθώς και τη χοληστερόλη που δημιουργείται στο συκώτι. Τα κορεσμένα λίπη συναντώνται στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, στα σκληρά τυριά και σε κάποια σνάκ. Το κορεσμένο λίπος στα φαγητά είναι αυτό που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τρώμε. Τα trans λιπαρά παράγονται όταν τα λάδια υδρογενοποιούνται και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαγητών, συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων ψητών και τηγανιτών φαγητών. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μιας πιθανής καρδιακής προσβολής. Η κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε άπεπτες φυτικές ίνες, ο έλεγχος του βάρους και η συχνή φυσική δραστηριότητα είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες για μια υγιή καρδιά.
( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :
Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDNΚλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet