Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Η ταυτότητα του παντζαριού

Τα παντζαρια ανήκουν στα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα κ.α.

1 κούπα βρασμένα παντζάρια περιέχει:

  •  

 

 

 

 

 

Είδος

Θερμίδες (Kcal)

Πρωτεΐνη (g)

Υδατ/κες (g)

Λίπος (g)

Φυτικές ίνες (g)

Βιταμίνη C (mg)

Σίδηρο (mg)

Βιταμίνη A (IU)

Κάλιο (mg)

Φώσφορος (mg)

1 κούπα παντζάρια (βρασμένα)

74

2,8

17

0,4

3,4

6

1,34

60

518

64


 

 

  •  

     

    Πιο αναλυτικά τα συστατικά των παντζαριών έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες:

    • Ο συνδυασμός των συστατικών που περιέχονται στα πράσινα φύλλα και το κόκκινο χρώμα των παντζαριών έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών (μόρια που παράγονται από τον οργανισμό μας και καταστρέφουν τα κύτταρα) και του οξειδωτικού στρες.

    • Βιταμίνη C: Είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη, προστατεύει τα κύτταρα και επίσης βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου (διατηρεί «φρέσκια» την επιδερμίδα)

    • Βιταμίνη A: Βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος

    • Φυτικές ίνες: Βοηθάνε το γαστρεντερικό σύστημα

    • Σίδηρος: Βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, κάνει καλό στο αίμα

  • Φώσφορος: Βοηθάει στο σχηματισμό των οστών καθώς επίσης και στην ανάπτυξη των κυττάρων.

  • Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση παντζαριών βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

  • Άλλη έρευνα που διεξήχθη σε 61000 γυναίκες ηλικίας 40-76 ετών, έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν τακτικά καρότα και παντζάρια μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του νεφρού.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας καλίου, η κατανάλωση παντζαριών από άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντα κάτω από την καθοδήγηση του προσωπικού τους ιατρού ή διαιτολόγο.

 

Μαρία Καλατζή

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης YouDiet

 
Get Adobe Flash player
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!