Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας
(τη συνταγή μας την έδωσε η φίλη μας Γιάννα Σταθοπούλου)
Τι έχουμε:

1 μικρό λάχανο, περίπου 500 γραμ.
200 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζ. ρύζι ολικής αλέσεως
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
2-3 κλωναράκια μαϊντανό
1 κύβο λαχανικών
2 κουταλιές λάδι ελιάς

1 ξυλαράκι κανέλα

1 κουταλιά μπαχάρια, τριμμένα
στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
πιπέρι

Συνοδεύουμε με:
Σαλάτα

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα. Στη συνέχεια το βράζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό για περίπου 5 λεπτά. Το βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα και αφού κρυώσει λίγο χωρίζουμε τα φύλλα του.

Εν τω μεταξύ χαράσσουμε σε σταυρό το κάτω μέρος από τις  ντομάτες, τις  ζεματίζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1 λεπτό, τις  βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις  ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις δύο ντομάτες σε ένα μπολάκι, τρίβουμε την τρίτη σε ένα άλλο μπολάκι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι, την τριμμένη ντομάτα, ένα κρεμμύδι τριμμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 1 κουταλιά από τη γέμιση με τον κιμά και το διπλώνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κλειστεί μέσα του τη γέμιση.

Τοποθετούμε τα φύλλα που περίσσεψαν σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε από πάνω τους ντολμάδες σε μία σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο, φροντίζοντας το κλείσιμο να είναι προς τα κάτω και τους σκεπάζουμε με ένα παλιό πιάτο, ώστε να κρατηθούν σταθεροί. Τους περιχύνουμε με 3 φλιτζάνια ζεστό νερό και τους σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι τριμμένο, έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον κύβο λαχανικών  διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό, , τα μπαχάρια, την κανέλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βγάζουμε τους ντολμάδες με μία τρυπητή κουτάλα. Σερβίρουμε 4 ντολμάδες σε κάθε πιάτο, περιχύνουμε με 2 κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και συνοδεύουμε με τη σαλάτα.