Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Κατάθλιψη και διατροφή

 

Για να φτιάξετε την διάθεση σας συνιστώνται τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ (για παράδειγμα το σπανάκι), τροφές πλούσιες σε σελήνιο (για παράδειγμα τα θαλασσινά), τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

( για παράδειγμα οστρακοειδή, σπόροι κολοκύθας, μανιτάρια, σόγια, οργανικά κρέατα, υδατάνθρακες -συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, καυτερές πιπεριές, και σκόρδο).


• Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σόγια και προϊόντα σόγιας, αναποφλοίωτο ρύζι, κεχρί και όσπρια.


• Αν είστε νευρικοί και επιθυμήτε να χαλαρώσετε, θα πρέπει καταναλώνετε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες. Μια διατροφή χαμηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των αποθεμάτων σεροτονίνης και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.


• Για τη μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση, τρώτε γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα –ο σολωμός και τα λευκά ψάρια γενικότερα είναι καλές επιλογές. Εάν χρειάζεστε να ευθυμήσετε, θα επωφεληθείτε από τη λήψη τροφών όπως η γαλοπούλα και ο σολομός, τα οποία είναι υψηλά σε τρυπτοφάνη και πρωτεΐνες. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν αποξηραμένα γάλα με χαμήλα λιπαρά, βοδινό κρέας, αρνί, χοιρινό κρέας, μείγμα για μπιφτέκια χορτοφάγων, τυριά, σπόροι κολοκύθας, πουλερικά, φιστίκια και κάσιους, φασόλια, ρέγκες, και τα αυγά.


• Αυξήστε την  πρόσληψη Ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως σκουμπρί, σολομός, τόνος, γαύρος, και ρέγκα.


• Οι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή και τις επιδόσεις σας. Μην καταναλώσετε υπερβολικές δόσεις καφεΐνης αφού μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την ψυχολογία και την ευημερία.


• Περιορίστε την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Η φαινυλαλανίνη περιέχει τη χημική φαινόλη, η οποία είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνος παράγοντας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι αλλεργικοί σε ορισμένες ουσίες. Εάν πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής χωρίς σύνθετα αμινοξέα, αναζητήστε ένα προϊόν που δεν περιέχει φαινυλαλανίνη, όπως αυτά που παρασκευάζονται από την Ecological Formulas. Για τον ίδιο λόγο, να αποφεύγετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τύπου ασπαρτάμη (όπως  Equal, NutraSweet) αφού η φαινυλαλανίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτών των ουσιών.


• Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Η κατανάλωση κρέατος ή τηγανισμένων φαγητών, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, οδηγεί σε νωθρότητα, βραδύτητα σκέψης, και κόπωση.


• Μειώστε την πρόσληψη συμπυκνωμένων σακχάρων. Ο οργανισμός αντιδρά πιο γρήγορα με την παρουσία της απλών σακχάρων από ό, τι στους σύνθετους  υδατάνθρακες. Κόπωση και κατάθλιψη προκύπτουν από την αύξηση της ενέργειας που παρέχεται από συμπυκνωμένα σάκχαρα.


• Αποφύγετε το αλκοόλ και τα κατεργασμένα τρόφιμα.


• Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών Β και ψευδαργύρου (οστρακοειδή, σπόροι κολοκύθας, μανιτάρια, σόγια και κρέατα είναι πλούσια στις παραπάνω βιταμίνες).


• Λάβετε υποψιν σας ότι οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν ή συμβάλλουν στην κατάθλιψη.


 

( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :

Από τον Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN
Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο
Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
Διευθυντή Τμήματος Διατροφής youdiet

 

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!