Εγγραφή στο Newsletter!

PostHeaderIcon Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος και ο ερχομός της φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας.Το σώμα της γυναίκας στο διάστημα των 40 εβδομάδων της κύησης θα πρέπει να προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά για την ώρα του τοκετού και το θηλασμό. Η μόνη οδός που έχει το έμβρυο για να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που του  χρειάζονται είναι το σώμα της μητέρας του και θα πρέπει σταθερά να λαμβάνει αυτά που του χρειάζονται σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Όταν η μητέρα τρέφεται με λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται (χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας- απώλεια βάρους κτλ) υπάρχει: α) αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση νοσημάτων αργότερα επειδή το έμβρυο δεν θα έχει το κατάλληλο περιβάλλον για να  αναπτύξει σωστά τα όργανά του και β) κίνδυνος να ‘αδειάσουν’ οι αποθήκες της μητέρας από θρεπτικά συστατικά. Η ανάγκη για επαρκή κάλυψη των θρεπτικών αναγκών της μητέρας είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν μια κακή διατροφική κατάσταση προϋπήρχε της εγκυμοσύνης της- πχ εξαντλητικές δίαιτες, πρόχειρο φαγητό, όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Όταν η μητέρα τρέφεται με περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει το βάρος της και να δυσκολέψει τον τοκετό, επιβαρύνοντας την υγεία του εμβρύου αλλά και καθυστερώντας την απώλεια του βάρους μετά τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Επίσης, η μεγάλη αύξηση του βάρους δε είναι απαραίτητα συνώνυμη με τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών


Θηλασμός

Τα  μητρικό γάλα είναι ένα δώρο της φύσης προς εμάς καθώς είναι πλήρες, ασφαλές και αποτελεί  την ιδανικότερη επιλογή για το μωρό σας. Η διατροφή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να είναι προσεγμένη αλλά και ισορροπημένη. Μέσω του γάλακτος η μητέρα χάνει θρεπτικά συστατικά τα οποία θα πρέπει να αναπληρώσει από τη διατροφή της για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της, ενώ παράλληλα η διατροφή θα πρέπει να καλύπτει και τις δικές της ανάγκες.

Ο σχεδιασμός της διατροφής γίνεται με βάση την κινητικότητά σας, τις καύσεις σας, τα ωράρια του θηλασμού σας και φυσικά τις προτιμήσεις σας. Συχόν είναι το φαινόμενο της αύξησης του βάρους κατά τη διάκρεια του θηλασμού λόγω κακών επιλογών, το οπίο περιορίζει ακόμα περισσότερο την κινητικότητά σας, ενώ μια μη-ισορροπημένη δίαιτα θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφεύγεται. Πολλές μητέρες τέλος αντιμετωπίζουν προβλήματα παιδικών αλλεργιών και συστήνεται ο αποκλεισμός τροφών από το διαιτολόγιο τους, π.χ. αγελαδινό γάλα. Η διατροφή που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να σχεδιαστεί από κλινικό διαιτολόγο για να μην υπάρξει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στο μωρό σας αλλά και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σας από μια ισορροπημένη διατροφή.


Εμμηνόπαυση

Με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό της γυναίκας:

  • εξάψεις
  • νυχτερινή εφίδρωση και κακός ύπνος
  • αύξηση βάρους
  • μειωμένη ενεργητικότητα

Μια καλή διατροφή μπορεί να μετριάσει την αύξηση του βάρους και να βελτιώσει τα υπόλοιπα συμπτώματα, προστατεύοντας την υγεία σας.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια μικρή πτώση του βασικού μεταβολισμού (των βασικών καύσεων του οργανισμού) η οποία συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων λόγω μεγαλύτερης εναπόθεσης λίπους παρά μυών. Παράλληλα, η μείωση της ενεργητικότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής (πιθανά λόγω περιορισμού των οιστρογόνων ή λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης) επίσης απαντώνται συχνά. Ο συνδυασμός των παραπάνω καταστάσεων μπορεί μαζί να συντελέσουν στην αύξηση του βάρους.

Στην εμμηνόπαυση δεν υπαρχει η προστατευτική δράση από τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες και η κατανομή του λίπους γίνεται με ανδροειδή μορφή (περισσότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στην περιφέρεια). Ακριβώς επειδή η ανδροειδούς τύπου εναπόθεση λίπους είναι συνδεδεμένη με περισσότερο κίνδυνο για εμφάνιση κάποιων νοσημάτων, επιβάλλεται να υπάρχει περισσότερη προσοχή στη διατροφή της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση. Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων υγείας είναι ισχυρός και αποδεδειγμένος.


( Πληροφορίες – Πηγή ) Το άρθρο έχει συνταχθεί :


Χριστίνα Δρακοπούλου
State Registered Dietitian (UK)
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, SRD, MSc

 
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!